10 tips voor het tandenpoetsen van kinderen

Een vraag waar veel ouders mee zitten is hoe ze de tanden van hun kind het beste kunnen poetsen. Want dat gaat lang niet altijd even soepel. Jonge kinderen kunnen hevig tegenstribbelen en hoe ga je hier nou mee om? Lees de tips.

Spelenderwijs
Laat het kind op spelende wijze kennis maken met de tandenborstel. Je kunt doen alsof dit een handpop is die vraagt of hij/zij eventjes naar de tanden mag kijken. Of laat de tandenborstel lekker rondslingeren, want die grijpgrage handjes willen maar wat graag zo’n ding onderzoeken en ook de mond wil op onderzoek uit.

Geef een compliment
Complimenteer als je je kind ‘betrapt’ op goed gedrag, bijvoorbeeld het ontspannen van de lippen/wangen. Negeer slecht gedrag.

Leid je kind af
Bijvoorbeeld door je partner tegelijkertijd de luier te laten verwisselen. Het zingen van een liedje of het noemen van de dagen van week, het ABC of de maanden van het jaar kunnen ook een prima afleiding zijn en geven het kind een rustig gevoel.

Muziek met timer
Ben je zelf niet zo muzikaal aangelegd? Dan zijn er diverse apps die je ondersteunen tijdens het tandenpoetsen. Vaak zit hier ook een timer in zodat je precies 2 minuten kunt poetsen, de aanbevolen poetstijd.

Kies een zo relaxed mogelijk moment
Zo poetsen sommige ouders hun kind in bad of in bed met het hoofd in hun schoot. Dit heeft als voordeel dat je alle tanden goed kunt zien en de tandenborstel geen half steekwapen wordt.

Kijk uit voor gevoelige plekjes
Zoals de spiertjes die tussen wang, lip en tandvlees zitten. Houd de lippen en wangen daarom voorzichtig met een vinger aan de kant.

Lastige te bereiken plaatsen
Begin met de plaatsen die je lastig kunt bereiken, zoals aan de binnenzijde van de onderkaak.

Mond open
Wil je dat je kleintje de mond wagenwijd open doet? Gaap dan zelf even want dat is enorm aanstekelijk.

Wil je kind zelf poetsen?
Prima, dan mag hij/zij je napoetsen. Dat werkt psychologisch beter dan andersom.

Benadruk de voordelen van het poetsen
“Hmm, wat ruikt het nu lekker fris!”
“Voel je hoe glad je tanden nu zijn?”
“Wat zijn ze mooi wit geworden. Ze glanzen er helemaal van!”
“Wat een verwennerij, zo’n poetsdienst, ik zou willen dat iemand mijn tanden poetste, zodat ik er lekker lui bij kon gaan liggen!”
Wil je persoonlijke begeleiding in het poetsen van je kind, dan kunt u het beste terecht bij de mondhygiënist. Deze beroepskracht kan je voorzien van nog meer tips en met jou en je kind praktische vaardigheden oefenen. Ook als je kind al ouder is, kan de mondhygiënist je van dienst zijn door zich op te stellen als een motiverende poetscoach. Je hoeft hier niks voor te betalen aangezien het door de basisverzekering volledig gedekt wordt.

Lees ook Tandenpoetsen bij kinderen, hoe doe je dat?
Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist