Verlies van tanden gelinkt aan levensverwachting

Het aantal tanden wat een mens verliest, kan een belangrijke indicator zijn voor de levensverwachting, blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd op Periodontology 2000.

Uitkomsten onderzoek
Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat tandverlies nauw verbonden is aan stresslevels van een mens. Dit omvat de sociale, emotionele en economische status van de mens en andere gezondheidsproblemen.

Het onderzoek vond bijvoorbeeld dat mensen die 5 of meer tanden verloren hadden op hun vijfenzestigste levensjaar een grotere kans hadden op andere serieuze gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Veel van deze ziektes zijn eerder ook gelinkt aan levenskwaliteit en socio-economische status.

Dr. Nigel Carter, CEO van de Britse Health Foundation, sprak over de uitkomsten van dit onderzoek. “Dit onderzoek toont aan dat verlies van tanden vaak een aanduiding kan zijn van een lage kwaliteit van andere delen van een mens’ zijn levensstijl en daarmee ook een hogere waarschijnlijkheid dat een mens hierdoor gezondheidsproblemen krijgt.”
Het is daarom van groot belang dat mensen op hun mondgezondheid letten. “Het is vrij duidelijk dat wat er in onze monden gebeurt een bruikbaar middel is om onze algehele gezondheid te begrijpen.” Hij verwelkomt meer onderzoek naar dit onderwerp omdat dit een manier is om ziektes die gelinkt zijn aan tandverlies te voorkomen en te herkennen.

Bron:
Dentistry

Dentalinfo