Tong uit je Mond


WAAROM LIGT BIJ VOLLE CONCENTRATIE INEENS JE TONG UIT JE MOND?

GOEIE VRAAG

NIEUWS27.03.2022 | 09:00 UUR | MARISSA KLAVER

Van dat ene doe-het-zelf-project dat nu toch écht af moet, tot een ander precies klusje: voordat je het door hebt, steekt het puntje van je tong ineens naar buiten. Waarom gebeurt dat als je vol in de concentratie zit? 

Kennelijk ligt je tong eruit wanneer je iets met je handen doet waarvoor je fijne motoriek nodig hebt, schrijft Science Live.

TONG UIT MOND

Het heeft dus waarschijnlijk niets met diepe gedachten te maken, zegt Gillian Forrester, hoogleraar vergelijkende cognitieve psychologie aan de University of London. De eerste theorie is dat het taalgebied van de hersenen overlapt met het gedeelte dat de behendigheid en de motoriek aanstuurt. Je mond en tong worden aangestuurd door het taalgebied. Wanneer je heel intensief bezig bent met een taak die fijne motoriek vereist, is het mogelijk dat de neuronen als het ware ‘overspringen’ naar het taalgebied.

Dat kan de reden zijn dat je tong ineens meedoet, zegt Forrester. Maar er is nog een andere theorie. Mogelijk is deze reflex een overblijfsel uit onze evolutie. Forresters onderzoek uit 2015 suggereert dat onze monden onze handen volgen omdat we eerst – net als apen – met handgebaren communiceerden. Onze monden namen het over toen we onze handen vol hadden aan andere complexe taken. Zoals bijvoorbeeld aan het maken van wapens en gereedschap. “Dat is waarschijnlijk de reden waarom we nog steeds zoveel handgebaren gebruiken wanneer we praten”, zegt Forrester.

Welke van de twee theorieën de juiste is, kan Forrester niet zeggen. Wel weten we dat het puntje van de tong er vooral bij kinderen nogal eens uit steekt als ze zich concentreren op een tekening of knutselwerk. Dat zag Forrester ook terug in haar onderzoek. Volwassenen hebben die reflex waarschijnlijk leren onderdrukken, zegt ze tegen Science Live. Het is tenslotte niet heel professioneel om op je werk je tong uit te steken wanneer je gefocust bent.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 22 januari 2022.

  • artikel komt uit de Linda: https://www.linda.nl/nieuws/waarom-tong-uit-mond-concentratie/?fbclid=IwAR0msfWEAC_0ukX7L6ItsigdVcX3RkiYisHkUqcqxqUoLkxWVk2uUVaK8h0