Terugtrekkend tandvlees, beter bekend in de tandheelkunde als gingivale recessie, is wanneer de wortels van de tanden bloot komen te liggen door het verlies van tandvlees.

Poetstrauma

Te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode en/of een te harde tandenborstel kunnen het tandvlees zodanig beschadigen dat het terugtrekt. Poets bij voorkeur met een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen.

Parodontitis

Als de ontsteking van de tandvleesrand (gingivitis) zich uitbreidt in de richting van het kaakbot, zal het kaakbot worden afgebroken. Dit wordt parodontitis genoemd. Als gevolg van deze ontsteking bestaat de kans dat het tandvlees zich terugtrekt.

Na parodontologische behandeling

Na een geslaagde parodontologische behandeling, zal het steunweefsel rond de tanden en kiezen genezen. Het tandvlees zal zich enigszins terugtrekken en de ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies (pocket) wordt kleiner.
Let op: Het is niet verstandig om een parodontologische behandeling te vermijden omdat je bang bent voor terugtrekkend tandvlees. Als de ontsteking namelijk aanwezig blijft, zal de kans dat het tandvlees zich verder terugtrekt ook steeds groter worden, tevens bestaat hierdoor een groter risico om tanden en kiezen te verliezen. Na genezing van de steunweefsels zal de hoogte van het tandvlees meestal stabiel blijven.

Andere factoren

Er zijn meer factoren die samen met de al eerder genoemde oorzaken, de kans op het terugtrekken van het tandvlees kunnen vergroten.

  • Soms zijn de wortels van de voortanden met maar een heel dun laagje bot. In combinatie met dun tandvlees en ontsteking of te hard poetsen kan dit leiden tot terugtrekken van het tandvlees. Door de positie die de hoektanden in de kaakwal hebben kan het tandvlees zich vooral daar gemakkelijk terugtrekken.
  • Doordat bij orthodontie binnen de kaak de tanden en kiezen van plaats en stand veranderen, kan het tandvlees zich terugtrekken. Maar het tandvlees van tanden met teruggetrokken tandvlees kan doordat de positie in de kaak gunstiger wordt, ook door de orthodontische behandeling juist verbeteren.

Behandeling van terugtrekkend tandvlees

Zodra je een abnormale afwijking van uw tandvlees ziet, of ze gezwollen of bloedend zijn, kun je beter contact opnemen met BRUSH! Mondzorg. Wij kunnen je advies en aanwijzigingen geven om ervoor te zorgen dat je tandvlees niet verder terugtrekt.

Er zijn verschillende stadia van terugtrekkend tandvlees, dus het is van groot belang dat je op tijd ingrijpt.

Het vroege stadium bevat ontsteking, door plakaccumulatie, met rondom irritatie van het tandvlees. Hoewel de tanden nog steeds goed vaststaan en er geen andere weefselschade heeft plaatsgevonden. Echter, als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot parodontitis.
Wat de behandeling van terugtrekkend tandvlees betreft, kunnen de instructies zoals aangegeven door uw tandarts of mondhygiëniste sterk variëren, afhankelijk van de ernst van de conditie van uw tandvlees. Dit kan bijvoorbeeld het veranderen van uw poetsgewoonten zijn of een (diepe) reiniging onder het tandvlees omvatten.
Als iemand tekenen heeft van ernstig teruggetrokken tandvlees, kan een transplantaat uit een deel van de mond een optie zijn.

Hoe stop je terugtrekkend tandvlees

Wat het behandelen van terugtrekkend tandvlees betreft, is de beste behandeling preventie, dus zolang u uw tandvlees verzorgt, vermindert u de kans op ontstoken tandvlees sterk.

Veel mensen denken dat het gewoon een gevolg is van ouder worden, maar dit is niet noodzakelijkerwijs het geval. Het volgen van de volgende tips kan je helpen om te voorkomen dat je tandvlees terugtrekt:

  • Stoppen met slechte gewoontes, zoals bijvoorbeeld roken, omdat dit het moeilijk maakt voor het tandvleesweefsel om zichzelf te genezen en te repareren.
  • Zorg ervoor dat je een routine voor goede mondhygiëne onderhoudt, met inbegrip van dagelijks poetsen en flossen, ragen en/of stoken. Een onreine mond zorgt dat het tandvlees sneller terug trekt.
  • Regelmatige reiniging door je mondhygiënist om eventuele plak ophoping en tandsteen te verwijderen. Ook kan hij/zij de huidige conditie van je tandvlees controleren.

Preventie en de daardoor vroege diagnose zullen je helpen bij het verminderen van de kans op ontstoken tandvlees en verlies van tanden en kiezen.