Veel voorkomend

Slechte adem of halitose is een frequent voorkomend verschijnsel. Geschat wordt dat ongeveer 15% van de bevolking in Nederland de mondgeur als hinderlijk ervaart. Dit percentage neemt met de leeftijd toe. Bij mensen boven de 70 jaar wordt dit zelfs op 25% geschat. Verreweg bij het grootste deel van personen (ca 96%)  met halitose wordt de slechte adem veroorzaakt door anaërobe bacteriën, waarvan de belangrijkste is Porphyromonas gingivalis. Deze bacterie wordt geassocieerd met parodontitis (ernstige tandvleesontsteking)

96% van alle mondgeur wordt veroorzaakt door bacteriën die zich bevinden in de mondholte en/of keelholte, dus niet in de maag….

Behandeling van slechte adem

Voor de bestrijding van slechte adem is het belangrijk dat je een goede mondhygiëne voert. Deze kan worden verkregen door interdentale gebitsreiniging met flossen en tandenstoken. Daarnaast vormt de tongrug een broedplaats van anaërobe bacteriën die zorgen voor een tongcoating. Deze kan met een tongschraper voor een belangrijk deel worden gereinigd. Ter ondersteuning van de mondhygiëne kan dagelijks een aseptische gorgeldrank worden gebruikt. Door deze maatregelen wordt in heel veel gevallen de mondgeur verminderd. Geurmaskerende mondverzorgingsproducten geven slechts een kortdurende verminderde waarneming van de mondgeur, maar geven geen verbetering te zien.

Wij kijken hoe het komt dat je een slechte adem hebt. Bij verre weg de meeste mensen is na het uitvoeren van een goede gebitsreiniging of behandeling van parodontitis de mondgeur verdwenen.

Voorkomen van slechte adem

Een slechte adem kun je op veel manieren zelf verhelpen. Tips tegen een slechte adem zijn:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets en flos je tanden dagelijks. Eventueel kun je ook speciale mondspoelingen gebruiken. Vermijd mondspoelingen met alcohol, want die kunnen het probleem juist verergeren.
  • Ga naar de mondhygieniste; maak hier een afspraak of bel ons 070-2135700
  • Poets 2 maal daags goed je tanden (zeker na het eten van sterk ruikend eten).
  • Poets ook je tong. Er zijn bij speciale tongschrapers te koop, om je tong mee te reinigen.
  • Spoel na het tandenpoetsen de mond na met lauw zout water of gebruik een gorgel spoelmiddel.
  • Zorg dat je genoeg (water) drinkt.
  • Zorg dat je gezond, gevarieerd en vezelrijk eet.
  • Stop met roken.
  • Drink alcohol met mate.
  • Gebruik eventueel suikervrij kauwgum.

Krijg je hierdoor nog geen frisse adem, dan kun je last hebben van een chronische slechte adem. Omdat een chronische slechte adem veroorzaakt kan worden door verschillende aandoeningen, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Deze kan de achterliggende oorzaak opsporen en behandelen.