Uw gebit tijdens de zwangerschap

Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. Door hormoonschommelingen heeft u namelijk meer kans op bijvoorbeeld ontstoken tandvlees.

Naar de tandarts en mondhygiënist tijdens uw zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens uw zwangerschap gewoon naar de tandarts te blijven gaan. Geef wel aan dat u zwanger bent. Sommige behandelingen zal de tandarts vanwege een verhoogd risico uitstellen tot na de zwangerschap. De mondhygiëniste kan uw adviseren op welke manier uw gebit het beste kunt verzorgen tijdens de zwangerschap. Vooral omdat u een hoger risico loopt op ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap.

Tandvleesontsteking tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen, en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in uw lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Wij kunnen u adviseren hoe u uw gebit goed schoon kunt houden met de tandenborstel en aanvullende middelen en u erbij helpen om verdere problemen te voorkomen.

Overgeven tijdens de zwangerschap

In de eerste maanden van de zwangerschap kan het voorkomen dat u vanwege ochtendmisselijkheid moet overgeven. En hoewel u waarschijnlijk geneigd bent direct uw tanden te poetsen kunt u beter even wachten. Het maagzuur maakt het glazuur kwetsbaar. Door direct te poetsen is de kans groter dat u het glazuur wegpoetst. Het is daarom beter om uw mond goed te spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel.

Röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap

In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling komt dus niet in de buurt van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met parodontitis een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind, dan vrouwen zonder parodontitis (ernstige tandvleesontsteking). Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.

Wanneer parodontitis ontstaat tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om voor de 28e week de aandoening te laten behandelen. Uit onderzoek onder tweehonderd vrouwen is gebleken dat van de vrouwen die nog voor de 28e week behandeling zijn ondergaan twee procent een te vroeg geboren kind kreeg. Bij de vrouwen die zich niet hadden laten behandelen was dat tien procent. Hoe eerder behandelen hoe beter is dus de conclusie. Toch blijkt uit onderzoek dat ook behandeling ná de 28e week mogelijk is en nog altijd beter dan niet behandelen en afwachten tot na de bevalling.

Zelfs parodontale behandelingen voor de 35ste week van zwangerschap blijkt nog een positief effect te hebben op het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte.