Zodra de oorzaak van je tandvleesontsteking is vastgesteld en je ook zelf de symptomen herkent, is de volgende stap te bespreken welke behandeling je nodig hebt. Er zijn een aantal soorten behandeling voor tandvleesontsteking; Wat wij je voorstellen zal afhankelijk zijn van de omvang van het probleem.

Het hoofddoel bij het behandelen van een patiënt met tandvleesontsteking is niet alleen het verwijderen van de directe ontsteking maar ook te zoeken naar een manier om de infectie te stoppen en te beheersen voordat het erger wordt.

Wij zullen je vragen om je symptomen te specificeren en de gezondheidsvragenlijst met je doornemen. Dit zal bijdragen tot een beter begrip van het probleem en de omvang daarvan. Na een grondig onderzoek kunnen we je röntgen foto’s voorstellen om de conditie van de tanden en de bot structuur beter te bepalen.

Hoe wordt gingivitis behandeld?
Is de ontsteking in een begin stadium, dan kan deze meestal eenvoudig omgekeerd worden door de plak en tandsteen te verwijderen en een goede mondgezondheid te behouden. Hiervoor ontvangt u tips en adviezen van onze mondhygiëniste. Deze eerste behandeling kan essentieel zijn om ervoor te zorgen dat uw bacteriële infectie niet ontwikkelt tot parodontitis.

Hoe wordt parodontitis behandeld?
Behandeling van een gevorderde ontsteking: parodontitis wordt bij BRUSH! vooral uitgevoerd door onze specialisten; de mondhygieniste en de tandarts, die gekwalificeerd is in de behandeling en verzorging van parodontitis.

Na de diagnose parodontitis door uw (eigen) tandarts is de volgende stap het proces van het behandelen van de tandvleesontstekingen goed met u te bespreken. Wanneer parodontitis in een vroeg stadium wordt ontdekt dan zal de behandeling een procedure omvatten die scalling en root-planning wordt genoemd. Dit vereist een methode om de plak en tandsteen van het worteloppervlak te verwijderen. Hierna gevolgd door het glad maken van het worteloppervlak. Eventueel wordt hier na een medicament gebruikt voor het bevorderen van het herstel. Dit behandelconcept kan ervoor zorgen dat er weer een gezonde situatie ontstaat.

Echter waneer er meer geavanceerde ontsteking aanwezig is of wanneer er ontsteking overblijft na het behandelen van het vroege stadium. Dan kan er een chirurgische intake en eventuele behandeling plaatsvinden, als u dit wenst. Vaak met ondersteuning van medicatie of (lokaal) medicament, afhankelijk van wat wordt beschouwd als het beste behandelplan bij uw persoonlijke situatie.

De behandeling die u wordt voorgesteld hangt af van de mate van uw tandvleesontsteking. Onze tandarts zal de nodige handelingen met u bespreken voordat we met een behandeling beginnen.

Verschillende soorten behandelingen

 • Uitgebreide gebitsreiniging

Als u een milde tandvleesontsteking heeft, waarbij de ontsteking nog niet de omliggende weefsels heeft aangetast dan kan meestal worden volstaan met een uitgebreide gebitsreiniging. Hierna krijgt u tips en adviezen om een goede mondhygiëne te blijven handhaven. Uw dagelijkse inspanning maakt uiteindelijk het grootste verschil in het controleren van tandvleesontstekingen.
Een routine van gebitsreiniging en regelmatige controle van het tandvlees zorgt ervoor dat u minder problemen heeft aan uw gebit in de toekomst. Samen met uw mondhygiëniste stelt u uw individuele interval vast.

 • Scaling en Rootplaning (behandelen van pockets)

Als u vroegtijdige tekenen heeft van tandvleesontsteking, zal uw mondhygiëniste of gespecialiseerde tandarts uw tanden grondig reinigen. Dit proces staat bekend als scaling en root-planing en begint met een diepe reiniging onder het tandvlees met behulp van een ultrasone scaler, gespecialiseerde instrumenten en polijstapparatuur. Dit helpt bij het verwijderen van tandsteen onder het tandvlees en verwijderd de bacteriën van het worteloppervlak waar de ziekte zich verder ontwikkelt. Deze uitgebreide behandeling kan nodig zijn als gingivitis zich ontwikkeld heeft tot parodontitis (zie boven). U heeft mogelijk een lokale verdoving nodig om het gevoel te blokkeren. Wij zullen u deze vraag voorleggen. U beslist.

 • Chirurgie

Als uw tandvleesziekte vergevorderd is en de grondige reiniging is (lokaal) niet voldoende. Dan wordt u geadviseerd naar onze gespecialiseerde tandarts te gaan voor chirurgie aan het tandvlees. In de meeste gevallen gaat het om een situatie waarbij de ontsteking bij een tand of kies beter reinigbaar wordt gemaakt. Op deze manier kan een tand of kies langer behouden blijven.

 • Antibiotica en andere medicatie

Geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven in combinatie met een grondige reiniging of ter ondersteuning bij chirurgie. Antibiotica, alleen, worden niet beschouwd als een effectieve manier om parodontitis te behandelen, maar worden nog steeds gebruikt in ernstige gevallen van tandvleesontsteking. Wij geven u alleen een kuur als wij weten welke bacterie er moet worden bestreden. Dit doen wij door het afnemen van een aantal bacteriën onder het tandvlees. Hier heeft u geen last of pijn van.

 • Medische en homeopathisch mondspoelmiddel

Uw tandarts of mondhygiëniste kan u aanraden een antiseptische mondspoelmiddel (tijdelijk) te gebruiken om in uw dagelijkse routine te integreren.
Daarnaast raden wij regelmatig aan om te spoelen met een zoutoplossing, kamillethee en saliethee.

 • Voorkom plak ophoping

Nadat u de verschillende stadia van behandeling van tandvleesontsteking vrij gedetailleerd beschreven heeft gekregen, is het belangrijk om op te merken hoe u parodontitis en andere vormen van infecties kan voorkomen. Het voldoen aan de volgende maatregelen zorgt voor een goede mondhygiëne.

 • Bezoek uw (eigen) tandarts – minstens één a twee keer per jaar (of meer indien nodig).
 • Borstel uw tanden tweemaal per dag (s’ochtend en s’avonds) met tandpasta die fluoride bevat.
 • Maak een goede poetstechniek perfect – het borstelen moet minstens 2 minuten duren.
 • Met behulp van een elektrische tandenborstel bent u efficiënter en geeft u een goede handigheid om al die belangrijke gebieden te bereiken.
 • Flossen, stoken en ragen.
 • Gebruik eventueel een tongschraper.
 • Spoel en gorgelen met een mondspoelmiddel volgens advies van uw mondhygiëniste.
 • Vermijd roken.

Om meer te weten te komen over de behandeling van tandvleesontsteking, bel ons op 070-2135700 om met ons vriendelijke telefoniste te spreken of vul ons contactformulier in.