Bleek je tanden altijd bij de mondhygiënist of tandarts
Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is groot. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. De behandelingen die schoonheidsspecialisten en ‘tandenwit praktijken’ aanbieden zijn veelal met natriumbicarbonaat, dit bleekt, ondanks wat ze beloven, NIET. Dit droogt het glazuur alleen maar uit. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan je mond. De Europese wetgeving is daarom in 2011 aangepast. Sindsdien mogen bleekmiddelen niet meer worden toegepast door mensen anders dan tandheelkundigen. Overweeg je een bleekbehandeling? Bespreek je wensen en de mogelijkheden met ons.

De kleur van je tanden
De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen zelfs bruine of grijze tanden. Tanden en kiezen hebben niet allemaal dezelfde kleur en wijken soms duidelijk van elkaar af. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies.
De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak beduidend geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De glazuur laag wordt juist dunner door slijtage.

Witte tanden ook voor mij?
Laat ons eerst je gebit beoordelen. Wij stellen vast of dat je tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en je vullingen in orde. Daarna bekijken wij de kleur van je tanden. Is er sprake van verkleuring? Wat is de oorzaak ervan? Heb je veel vullingen, kronen of bruggen in je mond? Is aanslag de oorzaak van de verkleuring? Is het resultaat dat je voor ogen hebt realistisch? Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Vullingen, kronen en bruggen kleuren niet mee en kunnen na het bleken op een storende manier zichtbaar worden. Wij zullen je adviseren of bleken voor jou zinvol is en wat het resultaat zal zijn.

Wij bieden de thuisbleekmethode van Cavex aan: deze behandeling kost 290 euro
Let op: Dit is zonder een gebitsreiniging.

Thuisbleken maximaal 3 weken, 1 uur per dag.
Egale, niet te ernstige verkleuringen kun je van buiten af bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maken we een afdruk van je gebit. Hiermee maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel van een zachte transparante kunststof, die precies over je gebit past en ruimte laat voor de gel. Deze ‘mal’ kun je blijven gebruiken zolang je gebitssituatie niet wijzigt. De bleeklepel is de mal waarmee je de blekende gel op de tanden aanbrengt. De gel bevat 16% carbamide peroxide. Daarnaast zit in de bleekkit van cavex fluoride die je na het bleken gebruikt.

Na een goede instructie hoe je de gel moet aanbrengen en wanneer je de bleeklepel moet dragen, krijg je de bleekkit mee naar huis. Afhankelijk van de verkleuring zie je na enkele dagen of weken effect. Uiteindelijk duurt de behandeling twee tot drie weken. Na 2 weken bleken kom je terug voor controle. Tijdens het bleken kunnen je tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg ons als deze klacht optreedt en vraag om een aangepaste instructie.

Uit onderzoek blijkt dat de thuisbleekmethode onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist het meest effectief en duurzaam is.

Hoe lang duurt een bleekbehandeling?
De lengte van een bleekbehandeling hangt af van de bleekmethode. Bij de thuisbleekmethode duurt het meestal twee tot drie weken voordat je het gewenste resultaat hebt bereikt. De tandkleur wordt na het beëindigen van de bleekbehandeling altijd weer iets donkerder. Na zes weken kun je pas het echte bleekresultaat zien.

Kun je alle tanden en kiezen bleken?
Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus niet altijd zin.

Is thuisbleken onder begeleiding van jullie schadelijk voor mijn tanden?
Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets poreuzer en minder hard is. Het effect is vergelijkbaar met de schade aan een tand die enige tijd in contact is geweest met frisdrank. Deze veranderingen van het glazuur herstelt, zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Thuisbleken onder begeleiding van ons heeft, indien je de aanwijzingen opvolgt, geen blijvende nadelige gevolgen en levert het beste resultaat op.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?
Het bleken maakt het glazuur van de tanden en kiezen iets poreuzer. Dit effect is tijdelijk. Het glazuur herstelt zich weer. Tijdens de behandeling kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Tijdens de bleekbehandeling is het gebruik van kleurstoffen, evenals roken, af te raden. Hierdoor zal de duurzaamheid van het bleekresultaat verbeteren.

Kan ik ook zelf mijn tanden bleken?
In sommige winkels en vooral via internet kun je diverse bleekproducten kopen. De wet staat alleen zeer lage concentraties waterstofperoxide toe. Dit betekent dat je weinig effect van de behandeling mag verwachten. Wie hiervoor kiest, moet het ook doen zonder een deskundig advies. Als je je tanden wilt bleken, doe dat dan altijd onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist.

Welk resultaat zal het bleken opleveren?
Het te bereiken bleekresultaat verschilt voor iedereen. De basiskleur van het tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Ook gebleekte tanden zullen, net als niet gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als je rookt of vaak voedingsstoffen met kleurstof gebruikt. Wij leggen de kleur voor het bleken vast en bepalen opnieuw de kleur wanneer je klaar bent met bleken.

Kan ik met ‘whitening‘ tandpasta’s mijn tanden witter maken?
De naam is enigszins misleidend. Whitening tandpasta’s bleken niet. De hoeveelheid bleekmiddel die in tandpasta is toegestaan is te gering om effect te hebben. Er zitten enzymen en fosfaten in die kleurstoffen kunnen afbreken en losweken van de tand, waarna je ze makkelijker kunt wegpoetsen. Met whitening tandpasta’s kun je dus makkelijker verkleuringen op het oppervlak verwijderen. En schone tanden lijken witter. Een nieuwe ontwikkeling is het toevoegen van kleurstoffen aan de tandpasta, die de tand tijdelijk wit kleuren.