Wat is tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees, waarbij het tandvlees rood en opgezwollen is en los rond de tanden en kiezen ligt. Gezond tandvlees is daarentegen roze en ligt stevig om de tanden en kiezen. De helft van de Nederlanders heeft wel eens ontstoken tandvlees.

Oorzaak van tandvleesontsteking

In de mond komen allerlei bacteriën voor. Deze bacteriën hechten zich aan de tanden en kiezen en vormen zo tandplak. Wanneer de tandplak niet goed verwijderd wordt, kan het een tandvleesontsteking veroorzaken. Er zijn enkele factoren van invloed hierop, zoals:

 • Een verminderde afweer.
 • Roken.
 • Diabetes mellitus.
 • Bepaald medicijngebruik. Medicijnen zoals fenytoïne, sommige immuunsysteem onderdrukkende middelen en middelen tegen hoge bloeddruk veroorzaken groei van het tandvlees. Hierdoor wordt het moeilijk de tandplak te verwijderen. Sommige anticonceptiemiddelen kunnen hier ook aan bijdragen.
 • Bij HIV komt ook meer tandvleesontsteking voor.

Symptomen van tandvleesontsteking

Er zijn verschillende symptomen van tandvleesontsteking, u kunt last hebben van:

 •         Rood en gezwollen tandvlees.
 •         Slap tandvlees.
 •         Gevoelig tandvlees bij aanrakingen.
 •         Bloedend tandvlees bij het poetsen of eten.
 •         Een slechte adem.

Ontstoken tandvlees is meestal niet pijnlijk. Meestal richt het geen schade aan het tandvlees of het kaakbot aan en is dus volledig omkeerbaar. Maar een tandvleesontsteking of gingivitis kan ook overgaan in parodontitis. Hierbij laat het tandvlees los. De ruimte tussen het tandvlees en de tanden (de pocket) wordt dieper en de ontsteking kan het kaakbot aantasten. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk uitvallen.

Behandeling

Veel tandheelkundige problemen kunnen worden vermeden door een goede mondhygiëne te handhaven. Er wordt geschat dat slechts 1 mm tandplak meer dan 200 miljoen bacteriën bevatten, die gemakkelijk biofilm kan ontwikkelen, een broedplaats die bijna immuun is tegen alleen medicamenten en het verdedigingssysteem van het lichaam. De opbouw van tandplak kan vaak over het hoofd gezien worden.  Als u (teveel) plak laat zitten, kan dit leiden tot talrijke complicaties waaronder ontstekingen en uiteindelijk verlies van tanden en kiezen. Ons eerste doel is daarom om u tips te geven hoe u een goede mondhygiëne kan uitvoeren.

De gebitsreiniging is de basis voor de preventieve behandeling. Het doel is het verwijderen van plak, tandsteen en toxinen die in contact staan met het glazuur en het worteloppervlak van boven en net onder het tandvlees. Onze goed opgeleide mondhygienisten zullen deze behandeling voltooien met behulp van een specifiek aangepaste en minimaal invasieve aanpak waaronder het gebruik van de EMS Master 700, dit apparaat heeft een ‘No Pain’ technologie, wat het volgende inhoud:

 • Intelligente feedback controle, als er geen tandsteen aanwezig is geeft het apparaat ook geen impuls.
 • Precieze behandelingsresultaten; het oppervlak wordt gladder gemaakt.
 • Minder pijnlijk als andere ultrasone apparaten

Daarnaast gebruiken wij bij hardnekkig aanslag en orthodontische apparatuur een zoutstraler gevuld met natriumbicarbonaat poeder. Deze verstoort de biofilm en zorgt voor verwijdering van plak, aanslag en verkleuringen.
Veel mensen ervaren dit als een zeer prettige en pijnloze behandeling.

Met speciaal handinstrumentarium verwijderen we de tandsteen en plak met uiterste precisie.

Om het tandoppervlak goed glad te maken en ervoor te zorgen dat bacteriën zo min mogelijk kunnen achterblijven wordt er gepolijst met een polijst pasta.

Om meer te weten te komen over de gebitsreiniging bel u ons op 070-2135700 om te praten met ons vriendelijke team of vul ons contactformulier in.